Knutselen: niet alleen voor kinderen

Wanneer we ouder worden, wordt er minder en minder geknutseld. Misschien komt het doordat we interesse verliezen, minder tijd ervoor hebben of omdat leeftijdsgenoten er iets over te zeggen hebben. Wat de reden dan mag zijn, knutselen is niet alleen iets voor kinderen om te doen. Volwassenen kunnen er ook van genieten.

Knutselen

Volwassenen zijn over het algemeen druk. Hierbij komt er wel vaker een stressgevoel bij kijken. Dagelijks, of bijna dagelijks, werken, zorgen voor kinderen, vrienden en familie opzoeken, het huishouden bijhouden: er blijft amper tijd over om hobby’s uit te oefenen. Stress komt er dan ook snel bij kijken. Knutselen kan hiermee helpen. Het is namelijk een goede manier om te ontspannen. Alles wat te maken heeft met het werken met de handen, wordt door veel mensen ondervonden als iets ontspannens, iets wat de dagelijkse stress vermindert. Dit komt omdat er wel concentratie voor nodig is, maar iemand hoeft niet ‘aan’ te staan. Gedachtes kunnen rond vliegen, terwijl er iets gebouwd, getekend of gemaakt wordt. Het is dus eigenlijk een manier om dingen door te werken. Daarnaast is er nog een voordeel. Slechts 45 minuten per dag creatief bezig zijn, betekent al dat de aanmaak van cortisol, de stresshormoon, vermindert.

Een extraatje is dat er een eindproduct ontstaat, wat weer opgehangen, weggeven of gedragen kan worden.

Handwerken

Met ‘knutselen’ wordt niet per sé werken met papier, stiften, een schaar en lijm bedoeld. Hieronder valt eigenlijk al het handwerken. Denk bijvoorbeeld aan breien, haken, borduren, naaien of schilderen op nummer. Allerlei vaardigheden die misschien, op een eerste blik, wat moeilijker lijken. Na verloop van tijd en genoeg oefenen, lukt het iedereen of wat ingewikkeldere projecten op te pakken. Dit geeft weer een gevoel van vooruitgang. Ook het in elkaar zetten van bouwpakketten geeft dit gevoel, plus het gevoel van ontspanning.

Vaak is er niet veel nodig om te beginnen. Knutselen knutselen behoeft namelijk alleen een schaar, gekleurd- en kraftpapier en wat lijm. Zo kunnen er allerlei collages of brieven gemaakt worden. Om te breien of haken is er wol en een brei- of haaknaald nodig. Zo makkelijk kan het zijn! Schilderen op nummer of ‘diamond painting’ (hetzelfde principe als schilderen op nummer, maar dan met steentjes inleggen), zijn te vinden bij ongeveer elke hobbywinkel. Deze kunnen aan het einde opgehangen worden of opgeborgen worden in kartonnen kokers.

Andere ideeën

Handwerken zal niet voor iedereen zijn. Denk dan eens aan andere hobby’s die voor ontspanning zullen zorgen en waarmee met de handen werken ook belangrijk is. Tuinieren is hier eentje van. Anderen zijn koken en bakken, pottenbakken, origami of muziek maken. Allerlei hobby’s die ervoor zorgen dat het brein even ‘uit’ kan staan en dat de handen te werk gaan.

Geef een reactie